«Ο ΕΒΡΑΊΟΣ» ΚΑΙ «ΈΝΑΣ ΕΒΡΑΊΟΣ»
19 July 2016
Ο Γλωσσικός Οδηγός μας για την Αυτοπροστασία από τον Αντισημιτισμό δείχνει στο κοινό πώς να αναγνωρίζει και να αντιστέκεται στη χειραγώγηση όταν έρχεται αντιμέτωπο με αντισημιτική ρητορική. Χρησιμοποιούμε αληθινά παραδείγματα, που έχουν εντοπιστεί από τα παρατηρητήρια του Get the Trolls Out, και αποκαλύπτουν τα ανεπαίσθητα ρητορικά κόλπα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πλύση εγκεφάλου του κοινού προς την κατεύθυνση του μίσους και των διακρίσεων κατά των Εβραίων.
Από την Anna Szilagyi
Στην αντισημιτική ρητορική, μπορεί συχνά να ακούσετε τις λέξεις «ο Εβραίος» ή «ένας Εβραίος». Παρότι όμως μπορεί έτσι να φαίνεται, στις περιπτώσεις αυτές οι ομιλητές δεν αναφέρονται σε μεμονωμένα άτομα. Στις αντισημιτικές συζητήσεις οι αναφορές «στον Εβραίο» ή σε «έναν Εβραίο» είναι αναφορές σε ολόκληρο τον εβραϊκό λαό. Αυτή η συγκεκριμένη μορφή συνεκδοχής (χρήση του μέρους για αναφορά στο όλον) είναι επίσης γνωστή στη γλωσσολογία ως «γενικευτικός ενικός». Χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τον κόσμο ώστε να πιστέψει τα στερεότυπα για τον Εβραϊκό λαό.
Οι συνεκδοχές είναι διαδεδομένες τόσο στην αντισημιτική ρητορική όσο και σε άλλες μορφές ρατσιστικού λόγου και ρητορικής διακρίσεων. Αυτά τα σχήματα λόγου επιτρέπουν στους ομιλητές να μιλήσουν για ομάδες ατόμων αναφερόμενοι στα μεμονωμένα μέλη τους. Οι ομιλητές μπορεί να εννοούν τον Εβραϊσμό γενικότερα (το όλον), αλλά αναφέρονται μόνο σε ένα άτομο («το μέρος»), ταυτοποιώντας το ως «έναν Εβραίο» ή «τον Εβραίο». Εάν αυτές οι αναφορές συνδυαστούν με αντισημιτικά κλισέ, η συνεκδοχή χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει και να διαδώσει τον αντισημιτισμό.
Κανονικά, η επιλογή μεταξύ ενός αορίστου («ένας») και ενός οριστικού («ο») άρθρου είναι πρωταρχικής σημασίας. Ενώ τα αόριστα άρθρα αναφέρονται σε οντότητες γενικά, το οριστικό άρθρο υποδηλώνει ότι μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, στην αντισημιτική ρητορική, το αόριστο και το οριστικό άρθρο μπροστά από τη λέξη «Εβραίος» εκφράζει το ίδιο νόημα. Στις αντισημιτικές συζητήσεις οι αναφορές «στον Εβραίο» ή σε «έναν Εβραίο» υπονοούν ότι ο Εβραϊκός λαός αποτελεί μια ομοιογενή ομάδα της οποίας τα μέλη είναι απατεώνες, ανήθικα, καταστρεπτικά και επικίνδυνα.
Στοχεύοντας στο να διαδώσει το αντισημιτικό μίσος στην Ουγγαρία, ο ακροδεξιός δικτυακός τόπος Kuruc.info, για παράδειγμα, συχνά αναφέρεται «στον Εβραίο» ή «έναν Εβραίο» στους τίτλους και τα άρθρα του. Το Σεπτέμβριο του 2015, το Kuruc.info ισχυρίστηκε ότι το γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo “χλευάζει” το τραγικό περιστατικό του νηπίου που πνίγηκε στη θάλασσα καθώς η οικογένειά του προσπαθούσε να διαφύγει από τη Συρία στην Ελλάδα. Το Ουγγρικό περιοδικό πρόσθεσε επίσης: «φυσικά ένας Εβραίος μπορεί να κάνει οτιδήποτε». Σε αυτή την περίπτωση, η αναφορά σε «έναν Εβραίο» (και το Charlie Hebdo, το οποίο το Kuruc.info χαρακτήριζε Εβραϊκό έντυπο) γίνεται στη θέση των Εβραίων γενικά, και υπονοεί τα αντισημιτικά στερεότυπα του εβραϊκού κυνισμού, της βαρβαρότητας και των προνομίων.
Το Φεβρουάριο του 2016, το Kuruc.info χαρακτήρισε την Αμερικανίδα ηθοποιό και τηλεοπτική παραγωγό Lena Dunham ως «μία από τους πολλούς έκφυλους Εβραίους». Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο έκανε ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιούσε μια συνεκδοχή. Πράγματι, η υποτιμητική και υβριστική αναφορά στη Dunham περιλάμβανε όλους τους Εβραίους.
Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από την Ελλάδα. Το Σεπτέμβριο του 2015, το εθνικιστικό blog Αντιπληροφόρηση δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook η οποία απεικόνιζε διάφορα αντισημιτικά σκίτσα, ρωτώντας: «Ποιος ελέγχει τον κόσμο;» Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν: «Ο αιώνιος Εβραίος». Αυτή η συγκεκριμένη συνεκδοχή, «ο αιώνιος Εβραίος», έχει ιστορικές καταβολές. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προπαγάνδα των Ναζί: το 1937 διοργανώθηκε μια έκθεση και το 1940 γυρίστηκε μια ταινία με τίτλο «Ο αιώνιος Εβραίος» (“Der ewige Jude”) από τους Ναζί. Μιλώντας για «τον Εβραίο» και «έναν Εβραίο» οι αντισημίτες μπορούν να ισχυριστούν ότι οι Εβραίοι είναι κακοί επειδή είναι Εβραίοι. Η μορφή του «αιώνιου Εβραίου» δίνει έμφαση σε αυτόν τον ρατσιστικό και εχθρικό ισχυρισμό με έναν δυναμικό τρόπο, υπονοώντας ότι η Εβραϊκή κακία είναι διηνεκής.
Στις αντισημιτικές συζητήσεις, οι αναφορές σε «έναν Εβραίο» ή «στον Εβραίο» είναι επικίνδυνα εργαλεία χειραγώγησης. Δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι οι Εβραίοι είναι ανήθικοι και επικίνδυνοι από τη φύση τους, αυτοί οι «γενικευτικοί ενικοί» καλούν σε λεκτική και σωματική βία σε βάρος του Εβραϊκού λαού.